nieuwalgoritme2.png

Achter de schermen: een nieuw algoritme.

Christophe schreef enkele weken geleden al over ons befaamde lijstje aan ontwikkelingen. Midden juni start Appwise alvast met de correctie voor hoogtemeters en de ontwikkeling van een nieuw abonnement.

Waar hij ook over schreef: loopschema’s voor multisporters. Dat klinkt natuurlijk simpel, gewoon een schema laten genereren met bv. 2 trainingen. Maar simpel is voor ons natuurlijk niet goed genoeg…
Op dit moment kan ons algoritme enkel loopdata verrekenen. Jij loopt, Strava of Garmin sturen ons de data door (wanneer Garmin zin heeft toch…), wij analyseren. Heb je Peak? Dan volgt er nog een extra stap: wij sturen bij.

We zijn momenteel dus blind voor andere duursporten. Multisporters schalen we daardoor net iets te laag in. Wie 4x loopt en 1x fietst, zal daar weinig van merken. Wie 2x loopt, 2x zwemt en 2x fietst, die heeft al meer reden tot klagen.
Niet dat we ze trouwens véél te laag inschatten, die multisporters. We zien immers dat ze relatief weinig loopkilometers nodig hebben om puike prestaties neer te zetten. Maar correcter zou natuurlijk zijn om het loopschema te genereren op basis van àl hun trainingen.

Dat vraagt om een nieuw algoritme, werk op mijn plank dus.

De laatste weken werden uren en uren rekenwerk verricht om dit correct te krijgen. We vroegen data op van triatleten, typische en atypische triatleten. Die data analyseerde ik, waarna de zoektocht kon beginnen. Een beetje dezelfde oefening als bij ontstaan van Trenara, maar deze keer op iets minder gekend terrein.
Ik houd even fietsen aan als voorbeeld, omdat lopers daar het meeste affectie mee hebben. Snelheid, wat we voor lopen de beste berekeningsparameter vinden – ik heb begrepen dat Christophe daar aandacht aan zal besteden tijdens een uitzending van The Running Crew – is niet de beste voor het fietsen. Bij hogere snelheden speelt de luchtweerstand een grote rol: achter de rug van uwe breedste kameraad voelt 30 km/h heel anders aan dan sleurend op kop van de groep. Zelfs de keuze van je materiaal: fiets, banden etc hebben een grote invloed op de snelheid die je kan ontwikkelen als fietser.

Vermogen zou veruit de beste parameter zijn, maar een vermogensmeter behoort nog niet tot de basisuitrusting van de gemiddelde fietser. Dan belanden we automatisch bij hartslag.

Eerst ontwikkelde ik een formule voor één dataset (één sporter) en daarna volgde nog heel wat stappen om de formule algemeen te maken en te valideren bij andere sporters uit onze databank. De formule werd geschreven en herschreven, telkens werden de resultaten en simulaties beter. En dan vorig weekend (het waren voor mij dan ook 4 dagen weekend) kon ik deze ontwikkelfase afsluiten en Christophe met 100% vertrouwen kon zeggen: dit is ‘m. Mijn nieuwe algoritme kan nu dus perfect de impact van 1u fietsen of 1u zwemmen op mijn loopconditie berekenen. We kunnen nu ook bewijzen dat alternatief trainen – tot op zekere hoogte – je sterker maakt als loper.


Op den duur moet het de bedoeling zijn om het loopschema ook helemaal aan te passen op basis van fietsen en zwemmen. Dat de looptrainingen dus aangepast worden op basis van de belasting van de andere trainingen. Daar gaan we extra ‘checks and balances’ voor moeten toevoegen, maar die gaan er komen.

Mijn nieuwe algoritme opent in ieder geval heel wat deuren. Ik droom even hardop:
- bij een loopblessure kunnen we kijken wat je kan redden door te gaan fietsen, zwemmen, …
- we kunnen schema’s opstellen voor andere sporten: Trenara voor fietsers, Trenara voor triatleten. You name it!
- in een competitieloze periode kan een loper perfect een looptraining inruilen voor een fietstraining, én blij worden dat Trenara de loopprognose niet naar beneden bijstelt.
- we zien dat Nederlanders regelmatig ook skeeleren, meer dan Belgen, ook dat kunnen we uiteindelijk laten meetellen. Elke activiteit heeft een impact op je algemene én loopconditie.

Spannend, toch?

Verwacht trouwens niet dat dit volgende maand geïmplementeerd wordt. Tussen mijn berekeningen – het werk achter de schermen – en een nieuwe appversie zit er redelijk wat tijd. Tijd om te sparen, zodat we daarna ontwikkelingstijd kunnen kopen. Zoals Christophe al eerder afsloot: one Peak at a time. Maar we komen er wel.


About the author
Gert Moermans is co-founder van trenara en 'rekenkundig genie'. Hij bedacht de algoritmes achter Trenara en voorspelt dus jullie besttijden. 

Lid van team paluko.
Mail hem op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

The most personal running coach app. Whatever goal, whatever fitness level: we'll get you there. As for now: follow our startup journey!

Contact Us

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.